Hvem er vi
Tolkeakademiet er en uddannelsesvirksomhed med mere end 25 års erfaring i uddannelse og formidling af tolke på et højt professionelt niveau. Bag aktiviteterne står Anne Øhrgaard som uddannelsesleder og den daglige undervisning varetages af Aftenskolen Tolkekompagniet Babel.
Anne Øhrgaard (billedet ovenfor) er uddannelsens leder siden 1988, pædagogisk ansvarlig og tovholder i Tolkekompagniets danske og internationale aktiviteter. Anne Øhrgaard har i en årrække været valgt som det danske medlem af EU-netværket, European Anti Powerty Network, og hun har i perioder arbejdet såvel inden for som uden for EU med udvikling af projekter og programmer og har dermed også opnået stor erfaring som tolkebruger. Anne Øhrgaard underviser selv på de forskellige af tolkeuddannelsens moduler i samarbejde med en række eksterne undervisere med fagspecifikke kompetencer.
Tolkeakademiet deler administration med Tolkekompagniet, hvorfra der formidles tolke, både professionelle fremmødetolke og oversættere til såvel offentlige som private instanser, socialforvaltninger, institutioner, hospitaler og domstole. Bureauet har op mod 300 tolke tilknyttet, som til sammen dækker over 80 sprog. Bestil din tolk og læs mere om Tolkekompagniet.
Undervisere
Med sit erhvervssigte har tolkeuddannelsen fokus på mødet mellem den andetsprogede borger og repræsentanter for de forskellige samfundsinstitutioner. For at gøre undervisningen så virkelighedsnær som muligt, anvender Tolkeakademiet derfor ud over sin faste stab af faglærere, en række kvalificerede eksterne undervisere med hver deres specialer som læger, advokater og psykologer. Dette sikrer samtidig en indlæring i de terminologier og særlige ordforråd, der kræves inden for de enkelte fagområder.
Som elev på tolkeuddannelsen vil du bl.a. møde advokat Karin Svenningsen, som underviser på det juridiske modul i straffe- og civilproces. Hun er cand.jur fra Københavns Universitet i 1991. Beskikket som advokat i 1994. Møderet for Landsretten i 2003 og for Højesteret 2011.
Hun er desuden uddannet mediator fra 1997, særligt med fokus på familieretlige forhold og driver advokatvirksomhed i kontorfællesskab med Brammer Advokater.
Du vil også møde sognepræst Anita Esbjørn, som underviser på det juridiske modul i europæisk idéhistorie, etikken udsprunget af den kristne tro og dets menneskesyn samt civilregistrering. Hun er vikariende sognepræst i Butterup-Tuse Sogn i Odsherred og har derudover startet og ledet et bosted for psykisk udviklingshæmmede.
Du vil på sundhedsmodulet også kunne møde sygeplejerske Mette Gråkjær.
Faglærere underviser på alle moduler, heriblandt tolken Asta Kron, som arbejder som freelancetolk og oversætter.
Baggrund
Tolkeakademiet har det udgangspunkt, at indvandrere ud over deres faglige baggrund har nogle ressourcer med i bagagen, som de kan tilføre det danske samfund. Det drejer sig om den unikke kompetence, som de er ene om på det danske arbejdsmarked: En forankring i egen kultur og sprog kombineret med færdigheder i det danske sprog. Disse ressourcer kan med stort udbytte videreudvikles til gavn for såvel det danske samfund som indvandrerne selv.
Tolkeakademiet deler udelukkende administration med Tolkekompagniet. Undervisningen i Tolkeakademiet drives under aftenskoleloven. Oprindeligt hed organisationen samlet set Indvandrerprojekter, og blev stiftet i 1988. Det var dengang på initiativ af en bred personkreds inden for erhvervsliv, sygehusvæsen, landspolitik og undervisning, som på nært hold havde fulgt indvandrere og flygtninge, siden de kom til landet i 70ernes og 80ernes indvandringsboom. Indvandrerprojekter skiftede i 2000 navn til Tolkekompagniet og var med sin store kontaktflade fra starten et naturligt centrum for flersprogede og multikulturelle projekter herhjemme og internationalt. I dag er Tolkeakademiet og Tolkekompagniet to forskellige enheder, der som nævnt kun har administrationen til fælles.