Hvordan, hvor meget og hvilke …
Her finder du de mest stillede spørgsmål om Tolkeakademiets uddannelse – og tilhørende svar.
– Er der undervisning hver dag?
Tolkeuddannelsen er et fuldtidsstudie med 1-2 obligatoriske undervisningsdage om ugen kl. 10.00 – 15.00 alt efter, hvilket modul man går på. Resten af tiden består af hjemmearbejde med læsning og andre selvstændige opgaver.
– Er det en uddannelse man skal betale for?
Da Tolkeuddannelsen blev skrevet i bekendtgørelse og akkrediteret i Undervisningsministeriet blev den placeret i voksenuddannelsessystemet. Så, ja man skal betale for uddannelsen. Hvis man selv skal finansiere uddannelsen kan man søge om indtægtsreguleret reduktion.
– Hvad koster det hvis man selv skal betale?
Hvert af de seks moduler koster kr. 12.600, og sammenlagt beløber hele uddannelsen sig til i alt kr. 75.600,- Herfra trækkes så eventuel reduktion.
– Behøver man at tage alle moduler?
Man er først tolkeuddannet når alle 6 fagmoduler er gennemgået og bestået, men man behøver ikke at tage alle moduler i rækkefølge eller i sammenhæng. Blot er det vigtigt, at man deltager aktivt på og afslutter hvert af de enkelte moduler.
– Hvilke sprog har I?
For at blive optaget på tolkeuddannelsen har de studerende allerede 2 sprog, dansk + modersmål, og selvom det ikke er en sproguddannelse, kan der sagtens være repræsenteret 14 forskellige sprog på et hold.
– Kan jeg tage uddannelsen når jeg er dansker?
Du kan tage tolkeuddannelsen som dansker, hvis du mestrer et andet eller flere andre sprog flydende og du ligeledes er velbevandret i begge kulturer. Typisk, hvis du i en årrække har boet udenfor Danmark.
– Hva’ bliver jeg når jeg er færdig?
Når alle 6 moduler er bestået, er man uddannet tolk, som svarer til det tidligere Statsprøvet tolk, og man kan dernæst søge om optagelse på Rigspolitiets tolkeliste og arbejde som godkendt tolk i Danmark.
– Er det kun i København man kan uddanne sig?
I øjeblikket er tolkeuddannelsen lokaliseret udelukkende i København. Hvis tilstrækkeligt mange i f.eks. Jylland er interesseret, kan vi oprette et hold dér.
– Er der eksamen efter hvert modul?
Hvert fagmodul afsluttes med en eksamen. Modul 6, som er det sidste modul afsluttes med såvel en skriftlig som en mundtlig eksamen.
– Behøver jeg at tage alle moduler når jeg har tolket i mange år?
Man kan vælge kun at tage enkelte moduler, som opkvalificering og efteruddannelse.
– Skal man betale alle pengene på en gang? / før hvert modul?
Der kan aftales individuel indbetalings- og afdragsordning med institutionen.